Kakve vrste panela postoje kod televizora?

Kakve vrste panela postoje kod televizora?

Na našem tržištu postoje različite tehnologije panela koje se koriste u televizorima, a neke od najčešćih su LCD, LED, OLED i QLED. U nastavku je nekoliko glavnih razlika između ovih tehnologija:

  1. LCD (Liquid Crystal Display): LCD televizori koriste tečne kristale i fluorescentnu pozadinu kako bi stvorili sliku. Svetlost prolazi kroz tečne kristale i filtrira se da bi se formirala slika na samom televizoru. LCD paneli obično imaju zadnje osvetljenje koje može biti fluorescentno ili LED. 

  2. LED (Light-Emitting Diode): LED televizori su zapravo vrsta LCD televizora, ali koriste LED osvetljenje umesto fluorescentnih sijalica. LED osvetljenje može biti postavljeno na ivice ekrana (edge-lit) ili raspoređeno iza celog ekrana (full-array). LED televizori pružaju dosta bolju kontrastnu sliku i mogućnost zatamnjivanja (dimming) pojedinačnih zona.

  3. OLED (Organic Light-Emitting Diode): OLED televizori koriste organske materijale koji emituju svetlost kada se povezuju na električnu struju. Svaki piksel na OLED panelu ima svoje osvetljenje, što omogućava visok kontrast, bogate boje i dosta izraženu crnu boju. OLED paneli takođe imaju širok ugao gledanja i brzi odziv piksela. OLED televizori su se zaista pokazali kao odličan izbor

  4. QLED (Quantum Dot LED): QLED tehnologija je razvijena od strane kompanije Samsung. Ova tehnologija koristi sloj kvantnih tačaka (quantum dots) koji emituje svetlost kada je osvetljen od strane LED pozadinskog osvetljenja. QLED televizori pružaju dosta širok spektar boja, visok kontrast i dobru svetlinu samog ekrana.

Glavne razlike između ovih tehnologija su u kvalitetu slike, kontrastu, crnoj boji, uglovima gledanja, brzini odziva piksela i ceni. OLED televizori obično imaju najbolju kvalitetu slike i kontrast, ali su skuplji u odnosu na LCD i LED modele. QLED televizori su poznati po svojoj sposobnosti prikazivanja bogatih boja. Važno je uzeti u obzir ove razlike prilikom odabira televizora, uzimajući u obzir svoje potrebe i budžet. Takođe, bitno je i da odaberete pravi dijagonalu za Vas.

Aktuelne modele pogledajte na linku: https://www.tempo-tehnika.rs/tv--audio-video/televizori .