Istorija usisivača

Istorija usisivača

Prvi usisivač, poznat kao "pulsator za prašinu" (engl. dust collector), patentirao je Hjubert But 1901. godine. Hjubert je bio inženjer iz Velike Britanije. Njegov usisivač bio je veliki uređaj koji se koristio za čišćenje tapaciranih stolica.

Naime, ideja mu je došla kada je prisustvovao demonstraciji na kojoj je primetio da se prašina podiže sa stolica kada se udara četkom.

Iako je But patentirao prvi usisivač, sledeći modeli i poboljšanja u dizajnu su sprovedena od strane drugih naučnika . Džejms Spengler, američki trgovac i portparol u Ohaju, patentirao je prvi ručni električni usisivač 1908. godine.  Kada je njegovu inovaciju primetio William Henry Hoover, vlasnik kompanije za proizvodnju kožnih proizvoda, Hoover je prepoznao potencijal i otkupio patent od Spanglera. Tako je, kompanija Hoover postala jedan od vodećih proizvođača usisivača. Hoover je prilagodio dizajn i komercijalizovao usisivače, doprinoseći popularnosti ovog uređaja u domaćinstvima.

Hoover je unapredio Spanglerov dizajn i 1922. godine predstavio prvi usisivač sa pokretnom četkom koja se koristi za podizanje prašine sa poda. Ovaj model je postao izuzetno popularan, što je doprinelo tome da Hoover postane jedan od najpoznatijih brendova usisivača.

Tokom godina, usisivači su prolazili kroz različite inovacije. Pojavom električne energije, usisivači su postali električni, što je znatno poboljšalo njihovu efikasnost. Bežični i baterijski usisivači postali su popularni zbog svoje praktičnosti i mobilnosti.

Kasnije, Ser Džejms Dajson (Dyson), britanski inovator, razvio je prvi ciklonski usisivač 1983. godine. Ovaj dizajn koristi centrifugalnu silu kako bi izdvajao prašinu i prljavštinu, eliminirajući potrebu za filterima i omogućavajući održavanje visokog nivoa usisne snage tokom upotrebe. 

U poslednjim godinama, razvijeni su robotički usisivači, koji mogu autonomno čistiti prostorije koristeći senzore i navigacione tehnologije. Ovi uređaji postaju sve popularniji zbog svoje praktičnosti.

Danas, usisivači su postali neizostavan deo kućnih aparata i postoje u različitim vrstama, veličinama i sa raznim funkcijama, prilagođenim potrebama korisnika. Inovacije u dizajnu i tehnologiji i dalje doprinose razvoju ovog važnog kućnog uređaja.