Razlika između standardne i inverter klime?

Razlika između standardne i inverter klime?

Standardni klima uređaji i inverterski klima uređaji su dva različita tipa klimatizacijskih uređaja koji se koriste za hlađenje ili grejanje prostora. Glavna razlika između njih je u načinu rada kompresora.

Standardni klima uređaji koriste konvencionalni kompresor s dve brzine rada. Kada želite postići željenu temperaturu u prostoru, kompresor se uključuje i radi na najvećoj brzini kako bi postigao tu temperaturu. Kada se temperatura približi željenoj vrednosti, kompresor se isključuje, a zatim se ponovno uključuje kad temperatura poraste iznad postavljene vrednosti. Ovaj ciklus uključivanja i isključivanja ponavlja se kako bi se održala konstantna temperatura u prostoru.

S druge strane, inverterski klima uređaji koriste inverterski kompresor koji može prilagoditi brzinu rada kako bi održao stabilnu temperaturu u prostoru. Umesto da se uključuje i isključuje kao standardni uređaj, inverterski uređaj održava konstantnu brzinu rada kompresora, prilagođavajući je zavisno o zahtevima za hlađenjem ili grejanjem. To omogućava precizniju kontrolu temperature i učinkovitiji rad.

Prednosti inverterskih klima uređaja uključuju sledeće:

  1. Ušteda energije: Inverterski uređaji prilagođavaju brzinu kompresora kako bi održali stabilnu temperaturu, što rezultira smanjenom potrošnjom energije u poređenju sa standardnim uređajima.

  2. Brže postizanje željene temperature: Inverterski uređaji brže postižu željenu temperaturu jer kompresor radi neprekidno, bez ciklusa uključivanja i isključivanja.

  3. Stabilnost temperature: Inverterski uređaji održavaju stabilniju temperaturu u prostoru jer kompresor stalno radi s prilagođenom brzinom.

  4. Tiši rad: Budući da inverterski uređaji nemaju ciklus uključivanja i isključivanja kompresora, često su tiši u radu u poređenju sa standardnim uređajima.

Važno je napomenuti da su inverterski klima uređaji obično skuplji od standardnih uređaja, ali dugoročno mogu doneti uštede u energiji i bolju kontrolu temperature. Takođe, inverterski uređaji često imaju napredne značajke kao što su automatsko prilagođavanje brzine rada i preciznija regulacija temperature.

 

Aktuelne modele možete pogledati na linku: https://www.tempo-tehnika.rs/grejanje-i-klimatizacija/klima-uredjaji .