Šta je to OLED tehnologija?

Šta je to OLED tehnologija?

OLED (Organic Light-Emitting Diode) je tehnologija ekrana koja se koristi u elektronskim uređajima, uključujući pre svega televizore ali takođe, koristi se i kod telefona i laptop uređaja. U nastavku je nekoliko ključnih karakteristika OLED tehnologije:

Svetlosna emisija organskih materijala:
OLED ekrani koriste tanki sloj organskih materijala koji emituju svetlost kada su izloženi električnom naponu.
Svetlosna emisija se dešava na nivou svakog pojedinačnog piksela, što znači da svaki piksel samostalno emituje svetlost.

Visoki kontrast i postizanje potpuno crne boje:
OLED ekrani pružaju visok kontrast, jer svaki piksel može potpuno isključiti svoju svetlost, čime se postiže potpuna crna boja.
Boje na OLED ekranima su obično bogate, živopisne i realistične.

Brza odzivnost:
OLED ekrani imaju bržu odzivnost u poređenju sa mnogim drugim tehnologijama, što znači da mogu prikazivati brze pokrete bez zamućenja slike.

Fleksibilnost i tanki profili:
Organski materijali u OLED ekranima omogućavaju fleksibilnost ekrana, što znači da se mogu koristiti za proizvodnju savitljivih ekrana.
Osim toga, OLED ekrani mogu biti izuzetno tanki, što doprinosi elegantnom dizajnu uređaja.

Široki vidni ugao:
OLED ekrani omogućavaju širok vidni ugao, a to znači da slika na ekranu ostaje jasna i kontrastna čak i kada gledate ekran iz različitih uglova.

Potrošnja energije:
OLED ekrani troše dosta manje energije kada prikazuju tamne ili crne scene, jer se pikseli u potpunosti isključuju svetlost za crnu boju.